⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk forgalmazott termékre és általunk elvégzett munkára!

Csökkentsd háztartásod fogyasztását kiválóan szigetelő nyílászárókkal!

Nemcsak magát a nyílászárót, hanem a beépítési technikát is érdemes figyelembe vennie annak, aki időtálló szigetelési megoldásban gondolkodik.

Az energiaválság hatására az elkövetkező években az építőiparban is az energiatakarékosság lesz az egyik legerősebb trend. Előreláthatóan rengeteg háztartásnak drasztikusan megnőnek majd a rezsire vonatkozó kiadásai, éppen ezért a legtöbben már most elkezdtek gondolkozni azon, miként minimalizálhatják otthonuk fogyasztását. Mivel a közeljövőben a gáz és villamosenergia árak kritikus szintet érhetnek el, a kiadások csökkentésében az egyik legfontosabb szerepet a lakások kiváló szigetelése játszhatja. Az újonnan építkezők egyértelműen olyan megoldásokat keresnek, amelyek az esztétikum mellett szigetelés szempontjából is a legmagasabb minőséget képviselik. Továbbá azok száma is jelentősen megugrik majd, akik az energiaválság hatására a közeljövőben fontolóra veszik a már meglévő régi nyílászáróik korszerűbb rendszerekre történő cseréjét. 

Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy mik azok a szempontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venniük azoknak, akik minimalizálni szeretnék otthonuk energiafogyasztását, és ehhez a legjobb hőszigetelést nyújtó nyílászáró megoldásokat keresik.

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.

A „fantasztikus négyes”, amin a hőszigetelésed leginkább múlik

Legyen szó házról vagy lakásról, a hőszigetelés szempontjából minden esetben négy alapvető tényezőt kell megvizsgálni: tetőszerkezet, födém, nyílászárók és aljzat. Ez tehát az a 4 fő terület, ahol a hőenergia a leginkább el tud veszni. A legtöbb esetben a háztartások energiaveszteségének jelentős hányadát a rosszul szigetelt nyílászárók okozzák, amit körülbelüli becslések alapján általánosan 20-30% közé tesznek a szakemberek. Persze ez az érték számos szempont alapján háztartásonként igencsak eltérő lehet, így építkezés vagy nagyobb felújítás előtt mindenképpen érdemes energetikai szakember véleményét kikérni a fogyasztás hatékony csökkentésének érdekében.

A kivitelezések aranyszabálya: a legolcsóbb sose lehet a legjobb!

Bár a jelenlegi gazdasági helyzetben a legtöbben bizonyára figyelembe veszik az árat egy új nyílászáró rendszer beépítésekor, azonban azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a legolcsóbb megoldás sosem a legjobb megoldás. Sőt! Sokszor többszörösen ráfizethet az, aki a beépítésnél például az alapanyagokon próbál spórolni. A nem megfelelő, silány tömítőanyagok ugyanis még egy minőségi nyílászáró esetében sem fogják azt a hőszigetelési értéket nyújtani, amit az adott profilrendszer ígér. Így hiába vesz valaki magas minőségű, kiváló profilrendszerű nyílászárókat, ha spórol a beépítésen, a végeredmény sajnos ugyanúgy a rossz hő- és zajszigetelési érték lesz, így könnyen ablakon kidobott pénz válhat a nyílászárók beépítésére vagy  cseréjére kiadott összegből. Éppen ezért érdemes figyelembe venni, hogy a választott kivitelező rendelkezik-e megfelelő számú lekövethető, jó minőségű referenciával, ami biztosíték lehet a szakértelemre és a hosszútávú problémamentes működésre is. 

A RAL technológiával beépített ablakok amellett, hogy tartósabb szigetelést nyújtanak, élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint a hagyományos technológiával beépített nyílászáróké.

A párazáró technológia is sokat segíthet 

A Te Ablakod már régóta foglalkozik az úgynevezett RAL beépítéssel, amit szolgáltatásaink közt speciális beépítés alatt találnak ügyfeleink. A RAL beépítési technológia lényege a nyílászárók körüli közeg párazáró szigetelése, mivel az évek múlásával a nedvesség hatására a poliuretán hab szerkezete megváltozik, szigetelő képessége pedig romlik. A speciális beépítés során belülre párazáró, kívülre pedig páraáteresztő anyag kerül a szigetelőhab felületére. Az így beépített ablakok amellett, hogy tartósabb szigetelést nyújtanak, élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint a hagyományos technológiával beépített nyílászáróké. Így annak, aki időtálló megoldásokban gondolkodik, mindenképpen érdemes a RAL technológiát választania nyílászárói beépítéséhez, hisz nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kivitelezés során használt alapanyagok minősége rendkívüli mértékben befolyásolja a végeredményt.

Most pedig vizsgáljuk meg közelebbről a különböző nyílászárókat a szigetelési értékük és egyéb szempontok mentén!

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

Fa ablakok – A hagyományos megoldások kedvelőinek

Lakossági szinten a fa a mai napig az egyik legkedveltebb alapanyag az építőiparban. Így nem véletlen, hogy bár a legmagasabb árkategóriába tartoznak, ha ablakokról van szó, a legtöbben fa nyílászáróban gondolkodnak. Ez az anyag a megfelelő felületkezeléssel alapvetően jól szigetel, előnyös tulajdonsága, hogy „lélegzik”, tehát a párás levegőt is könnyen átereszti, ami így kevesebb kárt tesz az ablakokat körülvevő szigetelésben. Hátránya viszont, hogy – lévén természetes anyag- a fa van leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, így ahhoz, hogy időtálló legyen és sokáig esztétikus maradjon, alapos gondoskodást igényel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fából készült nyílászárókat érdemes 6-8 évente teljes újracsiszolással és felületkezeléssel karbantartani, melyet időről-időre meg kell ismételni.

A fa ablakok természetes hatásuknak és klasszikus megjelenésüknek köszönhetően a mai napig rendkívül népszerűek az építőiparban.

Alumínium ablakok – Minimál dizájn és tartós használat

Az alumínium ablakok sok szempontból az ellenkezői a fából készült nyílászáróknak. Megjelenésükben a hűvös, minimál dizájnt képviselik, amit leginkább a modern, indusztriális építészetben kamatoztatnak. Tartósságát és ellenálló képességét tekintve az alumínium nyílászárók egyértelműen viszik a prímet, mivel rendkívül jól tűrik az időjárási viszontagságokat és a fokozott terhelést. Éppen ezért felhasználásuk leginkább az ipari létesítményekben, közintézményekben és olyan épületekben a legjellemzőbb, ahol a nyílászárók extra igénybevételnek vannak kitéve. Mivel fémről beszélünk, így hővezető tulajdonsága aránylag magas, ezért a vizsgált anyagok közül ez rendelkezik a legrosszabb hőszigetelő tulajdonsággal, így amennyiben alumínium profilrendszert választunk, mindenképpen olyat keressünk, ami rendelkezik hőhídmegszakítással. Ez egy speciális műanyag betét a profilrendszer középső részében, ami mérsékli a hőátvételt az ablak külső és belső alumínium elemei közt. Ebből adódóan, egy fa vagy műanyag ablakhoz képest, hasonló hőelbocsátási érték eléréséhez az alumínium nyílászárókból sokkal szélesebb profilrendszert kell választanunk, a lehető legtöbb kamraszámmal, amit a legszélesebb hőszigetelő üvegszerkezetekkel érdemes alkalmaznunk. Mivel az alumínium ablakok már csak az alapanyaguk miatt is lényegesen drágábbak a műanyagnál, emellett műszakilag is komolyabb tartalommal kell rendelkezniük, ezért lakossági felhasználásra jelenleg egy ritkán alkalmazott nyílászáró rendszer. Azt azonban mindenképp meg kell említenünk, hogy mivel egy rendkívül szilárd anyagról beszélünk, alumíniumból gyárthatók a legnagyobb ablak-és ajtószerkezetek.

Az alumínium ablakok rendkívüli teherbírásuknak köszönhetően a legalkalmasabbak a nagy, egybefüggő üvegfelületek kialakítására.

Műanyag ablakok – Legjobb hőszigetelés és változatos profilrendszerek

Hőszigetelés szempontjából a műanyag nyílászáró rendszerek számítanak jelenleg a legelőnyösebbnek, mivel hőátbocsátási értékük minimális. Szintén előnyei közé sorolhatjuk, hogy a legtöbb általános lakossági területen előforduló méret minden akadály nélkül legyártható ezekből a  profilrendszerekből. A műszaki tartalomhoz képest ráadásul nagyon kedvező az ára, a fánál és az alumíniumnál is jelentősen kevesebbe kerül. Nagyon jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak, és az alumíniumhoz hasonlóan – a szó legjobb értelmében véve – igénytelen, tehát a beépítést követően egyáltalán nem kell foglalkozni az anyag ápolásával vagy karbantartásával. Dizájnt tekintve a műanyag nyílászárók a legváltozatosabbak, hisz esetükben ugyanúgy elérhető a természetes fahatású, mint a fémes, minimál megjelenés, és gyakorlatilag bármilyen színben beszerezhetők.

A műanyag nyílászárók amellett, hogy a legjobb hőszigetelési értékkel rendelkeznek, megjelenés tekintetében is a legváltozatosabbak.

Mutatjuk, milyen szempontokat vegyen figyelembe az, aki nagy hangsúlyt fektet a műanyag nyílászárók kiváló hőszigetelésére!

1. Légkamrák száma: A műanyag nyílászárók esetében hőszigetelési szempontból fontos tényező a profilrendszer légkamraszáma, ami minél több és összetettebb, annál jobb hőszigetelési értéket biztosít. Azonban érdemes odafigyelni, hogy amennyiben azonos vastagságú profilrendszerekről beszélünk, annak a rendszernek, ami több légkamrával rendelkezik, vékonyabbak lesznek a kamrafalai. Ez azt eredményezi, hogy egy ugyanolyan vastagságú 6 kamrás és 8 kamrás profilrendszer esetében a 8 kamrás rendszer statikailag jóval gyengébb lesz, mint a 6 légkamrával rendelkező, ami bizonyos esetekben szintén egy igencsak jelentős szempont lehet.

2. Üvegvastagság: Bár a vastagabb üveg alapvetően mindig jobb hőszigetelést jelent, ez esetben nem magát az üveglap vastagságát értjük üvegvastagság alatt, hanem a profilrendszerbe kerülő üvegezést, aminek hőszigetelési értékét további szempontok is befolyásolják.

3. Üvegrétegszám: Ez azért fontos szempont, mert az ablakok esetében elsősorban nem az üveglapok szigetelnek, hanem az üveglapok közötti légrés, ami a korszerű üvegszerkezeteknél jellemzően egy argon nevű nemesgázzal van töltve. Ennek a gáznak az a jellemző tulajdonsága, hogy nagyon rossz hőközvetítő, tehát kiváló eszköz az üvegek közötti hőátadás megszakítására. Így minél több rétegű az üvegezés, annál több ilyen hőmegszakító közeg van az ablakban, ami hatékonyabb szigetelést jelent. Azonban itt is érdemes résen lenni, mert azonos rétegszámú, ugyanolyan vastag üvegezés esetében a vastagabb üveglapok rosszabb szigetelést jelentenek, hiszen kisebb lesz köztük a hőmegszakító közeg.

4. Gumitömítések: Szigetelés szempontjából lényeges lehet még a gumitömítések száma is. A tömítéseket tekintve a profilrendszerek jellemzően kétfélék lehetnek. Középtömítés nélküli profilrendszerek (2 db ütközőtömítés) és középtömítéses profilrendszerek (3 db tömítés). A középtömítéses rendszerek tömítései kívül és belül vannak, a középtömítéses rendszerek pedig rendelkeznek középen plusz egy extra tömítéssel. Bár a középtömítéses rendszerek hőszigetelés szempontjából is alaposabbak, de jellemzően inkább a légzárást és a vízállóságot hivatottak fokozni. Így a hőszigetelést befolyásoló tényezők listáján lényegesség szempontjából a tömítések számát általában az utolsó helyre soroljuk.

5. Profilvastagság: Mikor a profilrendszerek vastagságát említjük, alapvetően a beépítési mélységről beszélünk. Ez azt jelzi, hogy adott nyílászáró mennyire nyúlik be a falnyílásba, tehát milyen vastag szeletet követel magának a beépítéskor. Ez a szám általában a profilrendszerek nevében is megjelenik, a kínálatunkban lévő Synego 80 MD és Elegant 76 MD, illetve az Optimum 71 is ezt az értéket jelzi. Hőszigetelés szempontjából ez azért fontos, mert minél szélesebb egy profilrendszer, annál vastagabb üvegszerkezetet tud fogadni.

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!