⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk forgalmazott termékre és általunk elvégzett munkára!

Kétszárnyú ablak: tokosztott vagy váltószárnyas?

Nagyobb ablaknyílás esetén 120 cm szélesség felett ajánlott, 150 cm felett pedig kötelező kétszárnyú ablakot választanunk, hogy a szárnyak súlya a zsanérok terhelhetőségét ne lépje túl, és ne legyen zavaró a mindennapok során a nagy ablakszárny helységbe való belógása. Azonban egy fontos döntést is meg kell hoznunk ilyenkor, mégpedig hogy tokosztott vagy váltószárnyas ablak kerüljön beépítésre. Nézzük meg, melyik mellett milyen érvek szólnak!

A kétszárnyú ablakokról az egyéb típusokhoz hasonlóan szintén elmondható, hogy akár tokosztott, akár váltószárnyas kivitelben készülnek, a két szárnyat egy külső tokkeret fogja közre. A legfőbb eltérés a két típus között a szárnyak használhatósága, a kilátás mértéke, és a rovarhálók alkalmazhatósága.

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.

Tokosztott ablakoknál az ablakszárnyak egymástól függetlenül nyithatók, mindkét szárnyon van kilincs, nyitásirányuk jobbos és balos. A szárnyak kinyitásakor középen látható marad a tok függőleges osztása, ami kilátásunkat valamennyire korlátozza, előnye viszont a szárnyak önálló nyithatósága és buktathatósága mellett az, hogy az osztott mezőkbe mindkét típusú fix szúnyogháló rögzíthető.

Tokosztott ablak
Tokosztott ablak

Váltószárnyas ablakok esetén a két szárny egymástól függetlenül nem nyitható, kilincs csak az egyik szárnyon található – ez az ablakszárny bukó-nyíló is lehet -,  a másik, csak nyíló szárny pedig egy rejtett karral oldható a főszárny nyitása után. Előnye, hogy középen nem marad a tokban függőleges osztás, ami valakit például kifejezetten zavar, emiatt hátránya azonban, hogy erre a típusra a használatos fix szúnyoghálók nem szerelhetőek fel. A váltószárnyas ablakot így jellemzően akkor ajánljuk, ha kevésbé fontos a szárnyak önálló nyitása, intenzív szellőztetéskor a levegőbeáramlást nem szeretnénk korlátozni, megfelelő a mobil szúnyogháló, és nyitott ablakszárnyak esetén a panoráma miatt nem szeretnénk függőleges osztást, ami például bútorok ki- és bepakolása során is hasznos lehet.

Váltószárnyas ablak
Váltószárnyas ablak

A kétszárnyú ablakok nyithatósága az alábbiak szerint alakulhat a két típusnál:

Tokosztott ablakVáltószárnyas ablak
fix – fix
fix – nyíló
fix – bukó/nyíló
nyíló – nyílónyíló – nyíló
bukó/nyíló – nyílóbukó/nyíló – nyíló
bukó/nyíló – bukó/nyíló

A fentiek alapján is látható, hogy sok esetben praktikus vagy elkerülhetetlen a kétszárnyú ablak választása, azonban azt, hogy tokosztott vagy váltószárnyas kivitel mellett döntünk, sok szempont befolyásolhatja, amit érdemes átgondolni a kivitelezést megelőzően. Mivel a két típus között számottevő árkülönbség nincs, így mindenképpen a jellemzők alapján kell döntésünket meghozni.

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

Természetesen ebben is számíthatsz ránk, kollégáink örömmel segítenek átgondolni, melyik lenne az ideális választás számodra! Keress minket és vedd igénybe díjmentes helyszíni felmérés és előzetes árajánlat szolgáltatásunkat!

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!