⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk beépített termékre és általunk elvégzett munkára lakossági felhasználás mellett!

Mit érdemes tudni és mire érdemes figyelni beltéri ajtó vásárlása előtt?

A kínálatunkban található átfogó tokos beltéri ajtók cseréjének vagy beépítésének megrendelése előtt érdemes tisztában lenni néhány dologgal, hogy a végeredménnyel valóban elégedettek legyünk.

Szín vagy felület kiválasztása

Ahogy laminált padlót vagy járólapot sem választunk csak monitoron vagy a telefonunk kijelzőjén látva, úgy a beltéri ajtók színét is mindenképpen meg kell nézni és tapintani a bemutatótermünkben, vagy a helyszíni felmérést végző kollégánknál lévő mintában. Sajnos a saját vagy gyártónk weboldalán lévő képek sokszor nem a valóságot tükrözik, egy teljesen szürkének látszó dekor a valóságban határozott barnás árnyalatú is lehet. Tehát nagyon fontos, hogy a weboldalról csak tájékozódjunk, de megrendelés előtt mindenképpen lássuk élőben is a kiválasztott színt!

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.
Szín a kijelzőn, és a valóságban.
Szín a kijelzőn, és a valóságban

Nyitásirány meghatározása

Laikusként még mindig sokan tartanak az ajtók nyitásirányának meghatározásától, pedig nagyon fontos megrendelés előtt ezzel is tisztában lennünk. Szerződéseinkben kivétel nélkül feltüntetjük minden ajtónál a nyitásirányt, kiegészítve azzal, hogy helyiségbe, vagy helyiségből nyílik az ajtó. Tehát valamennyi tétel mellett látni lehet, hogy, pl. helyiségbe nyíló jobbos, vagy helységből nyíló balos. Ha egyszer rögzítjük magunkban az elnevezések logikáját, akkor azt követően már nem lesz vele gondunk. Az elnevezés kivétel nélkül azt jelenti, hogy melyik oldalra nyílik az ajtó, tehát a jobbos az jobbra nyíló, a balos pedig balra nyíló, ha ezt így, hosszan mondjuk a csak jobbos vagy balos elnevezés helyett, máris van értelme az egésznek.

Nyitásirány irányok: a bal oldali balos, a jobb oldali jobbos nyitásirány
Nyitásirány irányok: a bal oldali balos, a jobb oldali jobbos nyitásirány

Azonban ez így még kevés, hiszen nem mindegy, hogy egy szobába nyíló ajtót a szobában, vagy a folyosón állva nyitunk. Helyesen mindig magunkra kell nyitni az ajtót, és úgy meghatározni a nyitási irányt. Tehát az ajtó vagy magunkra, jobbra nyíló, ez a jobbos, vagy magunkra balra nyíló, ez a balos. Tehát ne féljünk tőle, hanem értelmezzük a feltüntetett nyitásirányt, és csak abban az esetben hagyjuk azt jóvá, ha valóban helyes!

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

A falak általában nem függőlegesek

Ezeknek az ajtóknak a tokjai nagyon praktikusak, hiszen a falat „U” alakban átfogják, ezért elméletileg esztétikusan takarják a nyílásokat. Sokan azt gondolják, hogy a tokok falat takaró része arra teljesen ráfekszik majd, közöttük nem lesz rés, az ajtó beépítése után teljesen esztétikus lesz a tok és a fal csatlakozása. Ez azonban nem így van, mert a falak általában ferdék és hullámosak, a tok zsanéros oldalát azonban mindenképpen függőleges, zár felőli oldalát pedig a szárnyhoz igazított pozícióban kell rögzíteni. Tehát a tokok pozícionálásakor nem az az elsődleges szempont, hogy a falra teljesen ráfeküdjenek, hanem az, hogy az ajtószárnyak a lehető legtökéletesebben csukódjanak majd.

Tok-fal rés javítása
Tok-fal rés javítása

Ezért az ajtók beépítését követően a teljesen esztétikus állapot eléréséhez a tok maszkolása után a rést festhető akrillal – szükség esetén két rétegben – tömíteni kell, majd falszínre kell festeni. Ez amennyiben nincs külön feltüntetve és árazva, nem része a beépítési folyamatnak, vagy jelezni kell megrendeléskor, hogy kollégáink ezt is végezzék el, vagy ha egyébként is dolgozik ott festő, vele meg kell csináltatni. De egyébként bárki saját maga is nekiállhat, hiszen szaktudást egyáltalán nem, inkább csak ráfordított időt igényel, a szükséges alapanyag pedig bármelyik barkácsáruházban beszerezhető. Tehát a fal és tok között szinte biztosan lesz rés, ezzel számolni kell!

Járólap vagy parketta eltakarása régi ajtó bontása esetén, amikor nem kerül lefektetésre új padlóburkolat

Amikor kizárólag a beltéri ajtók cseréje esedékes, de egyéb felújítás nem lesz, akkor sokszor okozhat problémát a régi, és az új ajtótok formájának, kialakításának különbsége. Hiszen amennyiben a meglévő padló, de akár falburkolat (lambéria) a régi ajtó tokjához lett igazítva, és az új ajtótok a réginél keskenyebb, ott a burkolatokból kivágott rész természetesen látszani fog. Ennek utólagos esztétikai megoldására számítani kell ilyen esetben!

Padlóburkolat takarás
Padlóburkolat takarás

Burkolatváltás helyes kialakítása

Új építésű ingatlanoknál, vagy új padlóburkolat lefektetésével egybekötött ajtócsere esetén nagyon fontos, hogy a burkolatváltó profilok megfelelő helyen legyenek. Ez a szobában és a folyosón lerakott különböző típusú burkolatok esetén még fontosabb, de egyforma parkettánál vagy járólapnál is lényeges. Ezeknél az átfogó tokos ajtóknál az ajtószárny annak a helységnek a falsíkjánál helyezkedik el, ahova az ajtó nyílik, a burkolatok találkozásának pedig értelemszerűen az ajtószárny alatt, vagy ahhoz nagyon közel kell lenniük.

Felül: Helyes burkolatváltó pozíció. Alul: Helytelen burkolatváltó pozíció
Felül: Helyes burkolatváltó pozíció, alul: Helytelen burkolatváltó pozíció

Ezt úgy érhetjük el, ha annak a helységnek a padlóburkolatát ahová az ajtó nyílik úgy fektetjük le, mintha ott nem lenne ajtónyílás, tehát a nyílásnál is követjük a két oldalt mellette lévő falsíkot. A nyílás másik oldalán, ahova nem nyílik az ajtó, ott pedig a padlóburkolattal beállunk az ajtó falnyílásába úgy, hogy a két burkolat között a megszokott dilatációs hézagot hagyjuk el. Ha erre nem figyelünk, akkor könnyedén úgy járhatunk, hogy az ajtó csukott állapotában a járólapos folyosóról látjuk a szoba laminált parkettáját.

Az új ajtó szabad átjárhatósága

Attól függetlenül, hogy ezek a tokok nem az ajtónyílásba terjeszkednek, hanem a falat fogják át kifelé „U” alakban, még jelentősen csökkentik a beépítés előtti falnyílás méretét. Mivel a tok anyagvastagsága 2 cm, a gyártó által ajánlott, a beépítés folyamán purhabbal kitöltött szerelőhézag pedig oldalt 2 cm, felül pedig 2,5 cm, így az új ajtó szabad átjárhatósága szélességben 8 cm-rel, magasságban pedig 4,5 cm-rel lesz kisebb a beépítés előtt mért falnyílásnál. Ezzel főleg fürdőszoba ajtónál, mosógép ki-és behordása esetén mindenképpen érdemes kalkulálni.

Az új ajtó szabad átjárhatósága

Ajtótokok szabása, nyíláshoz igazítása

Régi ajtók cseréjekor többször, új építésű ingatlanoknál kevesebbszer fordul elő, hogy a nyílás kialakítása megköveteli, hogy a gyári tokformát az épület adottságaihoz igazítsuk. Ez például abban az esetben mindenképpen szükséges, ha az egyik helyiségben minden adott, de ugyanott, de a fal másik oldalán nincs a tok által átfogható falfelület. Ilyenkor szükséges a tok megvágása, ami először sokak számára ijesztő lehet, illetve esztétikailag is rontja a végeredményt. Ezt a problémát vagy utólagos takarólécezéssel, vagy a rés festhető tömítő anyaggal való kitöltésével lehet esztétikussá tenni.

Megvágott és vágatlan ajtótokok a fal két oldalán
Megvágott és vágatlan ajtótokok a fal két oldalán

Ajtók szigetelésének, tömítettségének kérdése

Többször megijednek, és hibának gondolják a beltéri ajtó csukott állapotában látható, nem tökéletes tömítettségre utaló hézagot, gumira nem teljesen záródó szárny állapotot. Egy beltéri ajtónak nem feladata a hő-és hangszigetelés, gondoljunk csak az ajtók alatt látható, sok gyártónál akár 1 cm-es hézagokra. Egy beltéri ajtószárny súlya nagyon kicsi, ha a pántokat úgy állítanánk be, hogy az ajtószárny záráskor teljesen összenyomja a tokban lévő gumiszegetélést, akkor az ajtó használata nem lenne komfortos, illetve a csak egy ponton záródó portálzár miatt a feszüléstől akár ki is nyílhatna az ajtó magától.

Ráadásul ezeknek a szigetelőgumiknak olyan a kialakítása, hogy az ajtótok külseje felé emelkednek, tehát annak ellenére, hogy kívülről úgy tűnik, hogy a szárny nem fekszik fel a gumi felületére, a szárny a nem látható részen biztosan hozzáér ahhoz. Tehát ha az ajtó csukása, zárása és nyitása rendben van, és a látható hézag nagyjából azonos mértékű a tok teljes kerületén, akkor az szakszerű, a beépítés és beállítás rendben van.

Megfelelő tömítettség szárny és tokoldalon
Megfelelő tömítettség szárny (bal) és tokoldalon (jobb)

Mikor esedékes a beltéri ajtók beépítése?

És végezetül egy nagyon fontos téma, a helyes műveleti sorrend építkezésnél, felújításnál. Természetesen ha csak beltéri ajtót cserélünk, akkor ez a témakör nem releváns. Új építésű ingatlanoknál egyszerű, a beltéri ajtók beépítése nagyjából a konyhabútorral azonos időben, lefektetett padlóburkolatoknál, festett falaknál esedékes. Nagyon fontos azonban, hogy a padlóburkolatok szegélyét az ajtók körül utólagosan kell felrakni azokhoz igazítva, illetve a vizes helyiségekben – amennyiben a csempe az ajtó magasságát nem éri el-, akkor az utolsó sort szintén ki kell hagyni, és azt utólag, a tok és az utolsó előtti csempe sor közé bevágva kell felrakni.

Ajtóbeépítés esedékessége
Ajtóbeépítés esedékessége

Felújításnál, ha az ajtócsere mellett padlóburkolat csere és festés is van, akkor a beltéri ajtó cseréjének kivitelezését mindenképpen két ütemben kell elvégezni. Első ütemben ki kell bontani a régi ajtókat, el kell végezni a festést, le kell fektetni az új padlóburkolatot, és csak ezt követően, második ütemben lehet beépíteni az új ajtókat.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk és felkészülünk, akkor nagy eséllyel nem fog minket váratlan dolog érni a kivitelezés során, és bosszankodás helyett csak élvezni kell majd az új ajtók által nyújtott esztétikai élményt és komfortot.

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!