⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk beépített termékre és általunk elvégzett munkára lakossági felhasználás mellett!

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is van szükségünk, illetve hogy milyen módon lesznek azok az elektromos hálózatba bekötve, mert ezzel megkímélhetjük magunkat a későbbi bosszúságoktól. Lássuk, hogy mire is gondolunk.

Az ezeket mozgató motorok fejlődésével már nem elegendő azt eldönteni, hogy a fix fali kapcsoló tetszik-e nekünk jobban, vagy vállalva azt, hogy esetleg a gyerekek játék során elkeverik, de inkább távirányítóval, a fotelben ülve szeretnénk este besötétíteni, ennél többről van szó. Alapvetően valóban ez a két megoldás létezik, tehát kerülhetnek  a redőnyökbe fali kapcsolóval működtethető motorok, illetve kerülhetnek bele beépített rádióvevős motorok, amiket távirányítóval tudunk működtetni. Azt kell először eldönteni, hogy ezek közül számunkra melyik a szimpatikusabb, ez a kiindulópont.

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.

Kapcsolós működtetés

Ha a fali kapcsoló tetszik jobban, akkor a legkedvezőbb áron juthatunk hozzá a motorokhoz, azonban a járulékos költségek magasabbak lesznek. Ilyenkor ugyanis értelemszerűen ki kell építeni minden redőnyhöz az azt működtető kapcsolóhoz a vezetékezést, illetve meg kell vásárolni hozzajuk a kapcsolót is. Miért nem jár saját kapcsoló a motorokhoz? A válasz egyszerű, mert azt a ház többi szerelvényével megegyező családból kell megvásárolni, hogy egyforma legyen a többi villanykapcsolóval és dugaljjal. Ezekből a motorokból két típus áll rendelkezésre, amik biztonsági és villamos tervezési szempontból különböznek egymástól.

Az alap, kedvezőbb árú motorok alkalmatlanok arra hogy egy kapcsolóval több, akár egyforma magasságú redőnyt működtessünk egyszerre. Tehát el kell döntenünk, hogy költséghatékonyság miatt gondolkodunk-e mi, vagy a villamos tervező ilyen megoldásban, mert ha igen, akkor mindenképpen a relézett, drágább motorokat kell választanunk, amiknek nem okoz problémát az egy kapcsolóval való vezérlés még eltérő redőny magasságoknál sem. A másik nagy különbség, hogy az alap kapcsolós motorok nem akadályérzékelősek, tehát ha valami a leengedés során a redőny alatt marad, akkor kárunk keletkezhet. Ezzel szemben a relézett, magasabb árú motorok már érzékelik az alattuk hagyott tárgyakat, így ilyen esetekben megállnak, és nem okoznak kárt. Tehát az alap motorokat mindenképpen külön kapcsolóval kell működtetni, és nem érzékelnek akadályokat, a felárral elérhető kapcsolós motoroknak pedig nem okoz gondot sem az egy kapcsolóval több darabot való működtetés, sem az alattuk hagyott tárgyak. Fontos, hogy ha új házunk elektromos berendezéseit egy független okosotthon rendszerrel szeretnénk majd vezérelni, akkor is a fali kapcsolós működtetést kell választanunk.

Távirányítós működtetés

Ha szimpatikusabb megoldásnak gondoljuk a távirányítóval való működtetést, akkor beépített vevős motorok kerülnek redőnyeinkbe, amik ára az alapkategóriában is magasabbak kapcsolós társaiktól, azonban az elektromos hálózatba való bekötésen kívül nem igényelnek egyéb villamos hálózat kiépítést. Itt három típus közül válaszhatjuk ki a számunkra megfelelőt, lássuk milyen szempontokat kell figyelembe venni a későbbi problémák elkerülése miatt.

A fali kapcsolós motorokhoz hasonlóan itt is biztonsági és tervezési szempontokat kell figyelembe venni, vagyis az alap motorok nem érzékelik a redőny alatt hagyott tárgyakat, a felárral elérhetőek pedig érzékelik. A villamos hálózat tervezése szempontjából a nagy különbség az, hogy az alap motorokon nincs áramtalanító gomb, míg a prémium típusokon van. Ez azért fontos, mert az ezeket működtető távirányítók meghibásodása esetén az új távirányító felprogramozása minden esetben úgy történik, hogy az arra programozandó motort áramtalanítani, majd újra feszültség alá kell helyezni. Emiatt az áramtalanító gombbal nem rendelkező motorokat szigorúan úgy kell bekötni, hogy azok szükség esetén egyenként is áramtalaníthatóak legyenek, mert egyszerre több motor feszültség alá helyezése esetén mindegyik az új távirányítóra fog kapcsolódni, ami nagy bonyodalmat okoz. Tehát az alap motoroknál meg kell hagyni elérhető helyen a hálózatból való ideiglenes kikötés lehetőségét, míg a feláras társaiknál erre nincs szükség.

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

Távoli működtetés

Rádiós motoroknál elérhető egy harmadik típus is, ami képes a kétirányú kommunikációra, így a márka beltéri egységének megvásárlása után a saját telefonos applikációjával távolról is vezérelhetővé válnak árnyékolóink. Extra funkció ennél a típusnál még az is, hogy villamos hálózat kiépítésével egy egypólusú kapcsoló bekötésére is lehetőség van, tehát az ilyen, úgynevezett BIDI motorokkal szerelt redőnyök távirányítóval, telefonnal, és akár fali kapcsolóval is kedvünk szerint vezérelhetőek.

A kapcsolóktól eltérően távirányítókból mindenképpen a márka sajátját kell használni, amikből több kialakítás is elérhető egy, öt, vagy tizenöt csatornás verzióban, akár időkapcsoló funkcióval is. A legkényelmesebb talán a helyiségenkénti egy távirányító használata, így az egy redőnnyel rendelkező szobáknál egy egycsatornás, kettő és öt redőny közötti szobáknál egy ötcsatornás, ennél több, pl. nagy nappali-konyha helységeknél pedig egy tizenöt csatornás távirányító az ideális választás. Kényelmünk tovább fokozása érdekében programozzuk rá a ház összes redőnyét egy távirányítóra, amivel azt a  bejárati ajtó mellett elhelyezve az ingatlan elhagyása esetén egy gombnyomásra az összes árnyékolót le tudjuk engedni.

Amennyiben nálad is pont aktuálisak az elektromos mozgatású redőnyök tervezése, keress meg minket, és díjmentes tanácsadás keretében további hasznos információkkal segítünk meghozni a legjobb döntést!

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!