⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk beépített termékre és általunk elvégzett munkára lakossági felhasználás mellett!

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen előnnyel jár az alkalmazása? Írásunk ebben nyújt segítséget.

A lakótér és a külső környezet levegője páratartalom, hőmérséklet és légnyomás szempontjából is folyamatos eltérést mutat. A különbség főként a hideg időszakban kiemelkedő: a téli hónapokban a lakótér hőmérséklete akár 30-35 °C-kal is melegebb lehet a külső hőmérsékletnél, és hasonlóan nagymértékű eltérés lehet az egyéb, fent leírt légköri tulajdonságokban is. A lakótérben folyamatos a légnedvesség (pára) képződése: a fürdés, főzés, vizes takarítás, teregetés, de még az életműködéshez elengedhetetlen légzés is pára képződéssel jár. A régi, elavult nyílászárók cseréje több szempontból is előnyös: A lakótér fűtésének/hűtésének költsége, valamint por- és zajterhelés is jelentősen csökken, és esztétikai szempontból is igen pozitív a változás. A művelet azonban más területekre is hatással van. A korszerűtlen, rosszul záródó nyílászárókon a cserét megelőzően még csukott állapotban is jelentős légcsere történik, amely az új nyílászárók beépítését követően gyakorlatilag megszűnik. Emiatt a lakótérben rekedt magas páratartalmú levegő zárt nyílászárók esetén már nem tud a réseken a szabadba távozni, így új „útvonalat” kell keresnie. 

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.
légtömör (RAL) beépítés

Az építészetben alkalmazott anyagok többek között légtömörségi jellemzőkkel is rendelkeznek. Bizonyos anyagok, mint például a vasbeton és a vakolt téglafal légtömörnek tekinthetők, mások anyagok mint például a gipszkarton, vakolatlan téglafal, fa szerkezetek vagy a nyílászárók beépítéséhez használt poliuretán (pur) hab pedig nem légtömörnek. A nem légtömör szerkezeteken -anyagtípustól függően- kisebb-nagyobb mértékű levegő áramlás történik: A magasabb páratartalmú és/vagy hőmérsékletű levegő az alacsonyabb értékkel rendelkező közeg felé áramlik. A lakótérben a fentebb leírtak végett jellemzően relatív pára túlnyomás uralkodik, ezért egy folyamatos, magas nedvességtartalmú légáramlás van jelen. Ez a folyamatos páraterhelés a nem légtömör anyagokat hosszútávon károsíthatja, ezért a jelenségtől védeni kell azokat. 

A nyílászárók beépítésekor alkalmazott purhab esetében a páratartalom, azaz a nedvesség folyamatos jelenléte roncsolja a hab szerkezetét. Ez idővel átázást, és ezáltal hőhíd kialakulását eredményezi, ami jelentősen rontja a nyílászáró hatékonyságát. A probléma megoldására a RAL technológiát alkalmazzuk, melynek lényege, hogy a kikeményedett és visszavágott habréteg belső oldalára egy pára- és vízzáró, míg a külső oldalára egy vízzáró de páraáteresztő réteg kerül. A technológia lehetővé teszi, hogy a lakótér magas páratartalmú levegője ne juthasson a habrétegbe, de a falszerkezetben képződő nedvesség akadálytalanul távozhasson a szabadba, a megfelelő külső vízzárás biztosítása mellett. A rendszer korábban csak szalagos formában volt jelen, azonban néhány éve elérhető a folyékony, kenhető technológia is, amely lehetővé teszi a nem új építésű, bontott, egyenetlen káva felületekkel rendelkező falnyílásokban való alkalmazást is.

Egy korszerű, minőségi nyílászáró rendszer szakszerű beépítés esetén 20-30 éven keresztül szolgálhatja kényelmünket. A beépítéskor alkalmazott purhab szigetelés a nyílászáró rendszer részét képezi, így elengedhetetlen annak megfelelő védelme. Kizárólag így biztosítható akár évtizedeken át a megbízható, egyenletes teljesítmény.

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!