⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk beépített termékre és általunk elvégzett munkára lakossági felhasználás mellett!

Vakolható tokos vagy látszó tokos redőnyt válasszunk?

Új lakóház tervezésénél ha előbb nem is, egy gondos kivitelezőtől való árajánlat kérésekor biztosan szóba kerül, hogy vakolható tokosak, vagy látszó tokosak lesznek-e a redőnyök, milyen módon kell a nyílások felső részét kialakítani. Lássuk, mi a különbség a két típus között, és miért fontos ezt eldönteni már a tervezési fázisban.

Alapvetően mindkét típus a külső tokos redőnyök kategóriájába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a nyílászárók külső tokfelületeire kerülnek felszerelésre, nem pedig azok tetejére erősítve a falnyílásba, tehát ezeknek a típusoknak nincs hőszigetelő tulajdonságuk. A különbség mindössze annyi, hogy a látszó tok a kész homlokzat esztétikai eleme marad, ezzel szemben a vakolható redőnytok elejét a homlokzatszigetelés felszerelésekor azzal fedik, ami így a ház külső falsíkjával azonos struktúrájú és színű lesz. Érdemes megnézni több kész házat annak érdekében, hogy kiderüljön számunkra, hogy melyik kialakítás tetszik jobban.

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.
Vakolható tokos metszet
Vakolható tokos redőny metszet

Amennyiben a vakolható redőnytok mellett döntöttünk fontos tisztában lenni a felszereléséhez szükséges feltételekkel. A legfontosabb az, hogy a dobozok ne lógjanak ki a végleges, szigetelt homlokzat síkjából, hiszen így tudnak csak rejtve maradni. Hogyan tud ez megvalósulni? A sztenderd ablak és erkélyajtó magasságokhoz tartozó redőnyök tokja 16,5 cm mély, amit további 2,5 cm-rel növel a tok elejére, alulra szerelt úgynevezett vakolóél, így valamivel 20 cm alatti előrenyúlással kell kalkulálnunk. Tehát amire a redőnyöket szereljük, azaz a beépített ablakok és erkélyajtók külső tokfelületének minimum 20 cm-rel beljebb kell lennie a végleges homlokzattól. Laikusként azt gondolhatjuk, hogy semmi probléma ezzel, minket nem zavar, ha a nyílászárók beépítése így történik. Nem is lenne ezzel gond, ha azért, hogy a redőnyszekrények ne takarják ki az ablak felső részét, nem lenne szükséges azokat feljebb tolni, tehát a nyílászáróknál magasabbra méretezni. Az ehhez szükséges helyet a tervezők rendszerint úgy szokták kialakítani, hogy az áthidalókat lépcsőzetesen eltolják, tehát a nyílászárótól kijjebb eső elemet egyszerűen feljebb tervezik be, hogy a redőny tokjának maradjon hely. Így viszont a nyílászárók felett lévő áthidaló elé, a jelenleg legelterjettebb 15 cm-es hőszigetelések esetén csak minimális vastagságú szigetelő anyag kerülhet, hiszen elé, a falazat többi részén lévő szigetelés helyére a redőnytok kerül. Így a redőnyszekrények mögötti csomópontoknál nem megfelelő tervezésnél és kivitelezésnél nagyon könnyen hőhíd alakulhat ki, ami később penészedéshez is vezethet!

További megfontolandó jellemzőként említhető még ezen típus választásánál, hogy  nincs lehetőség anyagi okokból a redőnyök  későbbi időpontban való beszerzésére, hiszen a felszerelésüknek meg kell történni a homlokzat szigetelés megkezdéséig. Előfordul, hogy egy beruházó kivitelező egy új ingatlant úgy értékesít, hogy csak a vakolható redőnytokok vannak a helyükön, a termék többi részének költsége pedig a vásárlót terheli majd. Ez maximum reklámfogásnak megfelelő, hiszen pont a legköltségesebb alkatrészek hiányoznak, amik helyszíni beszerelése utólag lényegesen nagyobb munka és költség, mint a komplett redőnyök felszerelése, így ezt nem ajánljuk.

Látszó tokos metszet
Látszó tokos redőny metszet

Ezen szempontokat nézve a látszó tokos redőnyök egyszerűbb választások lehetnek, mert a redőnytokok elrejtése miatt nincs szükség azok mélységének számolgatására, hiszen a homlokzat síkjából kilóghatnak. Az eltolt áthidalók kialakításánál így van lehetőség a nyílászáró felett lévő elem előtt a megfelelő vastagságú szigetelés használatára, és a nyílászárók ehhez igazított kifelé eltolt beépítési pozíciójára. Emellett, mivel a látszó tokos redőnyök gyártási méretét a végleges, szigetelt és színezett homlokzat elkészültét követően lehetséges pontosan meghatározni, lehetőség van akár anyagi okok miatt a redőnyök későbbi, már a beköltözés utáni időszakban való beszerzésére is. Ez egy házépítés jelenlegi ára mellett sok esetben nagy előny lehet.

Akkor ha valakinek a rejtett redőnytok tetszik jobban, nincs lehetőség annak szakszerű, hőhídmentes kialakítására? A jó hír az, hogy de van. 20 cm-es, vagy annál vastagabb homlokzatszigetelésben már elfér a járatos redőnytok, így a hátrébb helyezett áthidaló és közé már tervezhető megfelelő vastagságú szigetelés.

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*
Bal: felső toktoldó, Jobb: 20 cm-es szigetelés

A legjobb megoldás azonban mind a látszó, és mind a vakolható tokos redőnyök esetén a jelenleg a tervezőknél valamiért nem túl népszerű, és ezért egyáltalán nem gyakori felső tokszélesítő profilok használata. Ez azt jelenti, hogy az összes ablak és ajtónyílást 15-20 cm-rel magasabbra kell tervezni a szükségesnél, amiket a nyílászárók tetejére erősített toktoldókkal kell kitölteni, így tulajdonképpen a redőnydobozok mögött is nyílászárók lesznek azok kiváló hőszigetelési értékeivel, hőhídak kialakulásának veszélye nélkül.

Annak érdekében, hogy minden szempontból ideális döntés és szakmailag megfelelő kivitelezés szülessen, mindenképpen fontos tapasztalt tervezővel dolgozni, és egy felkészült, a részleteket is jól ismerő nyílászáró kivitelező céggel konzultálni már a tervezési fázisban. Amennyiben nálad is pont aktuálisak a redőnyök tervezése, keress meg minket, és díjmentes tanácsadás keretében hasznos információkkal segítünk meghozni a döntést!

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!