⭐️ 5 év teljes körű garanciát biztosítunk minden általunk beépített termékre és általunk elvégzett munkára lakossági felhasználás mellett!

Az “U” érték – a homlokzati nyílászárók hatékonysági jelzőszáma

Ha valaha kapcsolatba kerültél építéssel vagy felújítással, biztosan találkoztál már az U-értékkel is. De mi ez, mit jelent, és miért fontos? Ennek megértésében segítünk most röviden.

Az egyik alapvető szempont az építészetben az energiahatékonyság. Arra törekszünk, hogy a lakótereink minden évszakban megfelelő hőkomforttal rendelkezzenek, és ezt a lehető legkedvezőbb ráfordítandó költséggel érjük el. Ennek biztosításához a legalacsonyabb hőveszteségű, korszerű hőszigetelő szerkezetek és anyagok alkalmazására van szükségünk. A hőveszteség az a jelenség, amikor két, eltérő hőmérsékletű közeg (például egy lakás fűtött légtere, illetve a külső levegő) hőt cserél. A tereket elválasztó szerkezet vagy anyag hőszigetelő képessége az átáramló hő mennyiségét befolyásolja: minél jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, annál alacsonyabb lesz az eltérő hőmérsékletű közegek közötti hőáramlás, vagyis annál kisebb lesz a hőátbocsátási tényező, a hőveszteség.

Ismered a szolgáltatásainkat?

Műanyag nyílászárók, külső és belső árnyékolástechnikai termékek, szúnyoghálók, beltéri ajtók, szekcionált garázskapuk, tetőablakok, párkányok és könyöklők cseréje és beépítése teljes kivitelezéssel.

Az U-érték egy hőszigetelő szerkezet (pl. homlokzati nyílászáró, falszerkezet, födém, tető, stb.) fajlagos hőátbocsátási tényezőjét jelöli, mértékegysége: W/m²K. Ez a szám megmutatja, hogy az adott szerkezet 1 m²-i felületén, 1 Kelvin-fokos külső-belső oldali hőmérséklet eltérés esetén, 1 másodperc alatt hány watt (joule) hőenergia távozik. Mivel az érték hőveszteséget ad meg, minél alacsonyabb a szám, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.

Az U-érték

A nyílászárók esetében három különböző U-értékkel találkozhatunk:

  • Uf (f = angol “frame” azaz keret): a nyílászáró profil rendszerére vonatkozó U-érték
  • Ug (g = angol “glass” azaz üveg): az üveg szerkezetre vonatkozó U-érték
  • Uw (w = angol “window” azaz ablak): az egész nyílászáró szerkezet U-értéke

Mivel kész nyílászáró szerkezeteket alkalmazunk, így minden esetben az Uw-érték lesz számunkra a mérvadó, hiszen ez mutatja meg az adott keret- és üvegszerkezetből összeállított nyílászáró hőszigetelő teljesítményét. Egy nyílászáró rendszer (keret + üveg) Uw-értékét minden esetben egy hivatalos, független laboratóriumi vizsgálat során határozzák meg, ahol egy konkrét méretű nyílászárót tesztelnek. Az itt kapott Uw-érték az ebből a rendszerből készült minden nyílászáróra érvényes, noha a tényleges érték a nyílászáró típusától (egyszárnyú nyíló ablak, fix ablak, kétszárnyú ablak) és méretétől függően változik. Általánosan a keretszerkezetek (Uf) gyengébb teljesítménnyel azaz magasabb, az üvegszerkezetek (Ug) pedig erősebb teljesítménnyel azaz alacsonyabb U-értékkel rendelkeznek. Logikus tehát: egy nyílászáró szerkezet minél nagyobb arányban tartalmaz üveget és minél kisebb arányban keretet, annál jobb lesz a hőszigetelő teljesítménye. Azaz egy adott nyílászáró rendszer alkalmazása esetén a relatíve jobb teljesítményt egy fix ablak, míg a gyengébbet egy többszárnyú, toktoldó profilokkal felszerelt ablak fog nyújtani.

A homlokzati nyílászárók legfontosabb tulajdonsága, a hőszigetelés szempontjából tehát roppant egyszerű dolgunk van: ismerjük meg a választott rendszer Uw-értékét. Mint információ természetesen nem árt, ha tisztában vagyunk az egyes összetevők egyedi U-értékeivel vagy a profilrendszer kamra számával, de a legfontosabb hőtechnikai jelzőszám az Uw-érték. Fontos azonban, hogy a megfelelő nyílászáró nem minden esetben jelenti a legmagasabb műszaki tartalmú és – ebből adódóan – vételárú terméket. Az optimális nyílászáró rendszer meghatározása komplex feladat, ahol figyelembe kell venni az épület hőtechnikai tulajdonságait, a tervezett rövid és hosszú távú energetikai fejlesztéseket, valamint nem utolsó sorban az anyagi lehetőségeket.

Nyiss a lehetőségekre!

Ne várj a nyílászárócserével, vásárold meg most ingyen 10 havi ingyen hitelre, rejtett költségek nélkül, THM: 0%!*

Íme néhány példa az alapvető felhasználási helyekre és az ajánlott nyílászáró rendszerekre:

Szigeteletlen panel/tégla építésű társasházi lakás és/vagy rosszul záródó, már csak eső ellen védő, hőszigetelésre alkalmatlan, elvetemedett fa nyílászáró, zárt állapotban is mozgó függöny.

Javaslatunk egy alap profilrendszer 5-6 légkamrával és 70-75 mm beépítési mélységgel, 2 rétegű üveggel, pl. “Deceuninck Vision” vagy “Rehau 70” profilrendszerek, 2 rétegű üveggel. Kiváló ár-érték arányú termékek 1,2-1,4 Uw-értékkel, melyek meggyőző változást eredményeznek.

Társasházi lakások szigetelt homlokzattal, régi típusú (kisméretű tégla, blokk, vegyes falazat) családi házak szigetelés nélkül és/vagy régi típusú, hőszigetelt üvegezésű fa nyílászárók egyszeres gumitömítéssel vagy tömítés nélkül.

Az előző pontban javasolt rendszerek itt is ajánlottak, azonban az falszerkezet magasabb hőszigetelő teljesítményhez optimálisabb megoldás a 3 rétegű üvegek alkalmazása. Az így elérhető Uw-érték 0,9-1,1 W/m2K.

Új építésű vagy korszerűsített (szigetelt homlokzatú) régi típusú családi házak.

Ebben az esetben már érdemes törekedni a lehető legmagasabb műszaki tartalmú nyílászáró rendszer alkalmazására. Az optimális megoldás egy, az épület minden pontján egységes U-érték létrehozása lenne, azonban ez nem kivitelezhető. A korszerű, magas műszaki tartalmú műanyag nyílászáró rendszerek Uw-értéke 0,7-0,8 míg egy hasonlóan korszerű falszerkezet U-értéke akár 0,1-0,2 is lehet. Az értékek a legmagasabb teljesítményű nyílászáró rendszer esetén is meglehetősen távol állnak egymástól, indokolt tehát a legkisebb eltérés biztosítása. Ajánlott nyílászáró rendszereink a “Deceuninck Elegant” ill. “Rehau Synego” 76 és 80 mm beépítési mélységgel, 52 (!) ill. 48 mm vastagságú, 3 rétegű melegperemes üvegezéssel, melyekkel 0,7-0,75 W/m2K Uw-érték érhető el. Passzívház esetén a minimális Uw-érték 0,8, így ezek a nyílászáró rendszerek ebben az esetben is alkalmazhatóak.

Te is nyílászáró beépítésen, vagy ablakcserén gondolkozol?

Bízd profikra a kivitelezést! Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj díjmentes konzultációt és segítünk minden kérdésedben!

Az alábbi űrlapban csak a név, e-mail és a telefonszám megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása kötelező.

Ajánlatkérés

A gombra kattintás után 72 órán belül munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot!

További cikkeink

Milyen redőny mozgató motort válasszunk?

Milyen redőnymozgató motort válasszunk?

Ma már – főleg új építésű lakóházaknál – nagyon elterjedtek a motoros mozgatású árnyékolók, amik megrendelése előtt azonban nagyon fontos részletesen megbeszélni, hogy mire is

RAL technológia

A légtömör (RAL) beépítés

A homlokzati nyílászárók beépítésének fontos része egy hazánkban még kevésbé ismert és használt technológia, a RAL vagy légtömör beépítés. Miért van rá szükség, és milyen

Házépítésbe vagy felújításba vágtál, és a lehető legjobb nyilászáró megoldást keresed?

Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged van!